mandag 1. januar 2024

Siste etapper mot Negombo

Kvelden i Hikkaduwa tilbringer vi på en restaurant og spiser japansk mat. Det inkluderer både sushi og en nydelig tilberedt kylling. 

På etappen videre i dag tar vi en stopp rett nord for Hikkaduwa. Tsunamien i 2004 rammet Sri Lanka veldig hardt og her har de et museum og undervisningslokale for å både informere om det som skjedde og også å gi kunnskap om hvordan en tusnami oppstår og hva man skal gjøre dersom et tsunamivarsel kommer. Kvinnen som forteller opplevde selv de enorme bølgene og fanger alle tilhørerne i sin fortelling om hvordan tsunamien påvirket hele lokalsamfunnet her ved kysten. 

Tja, hvor skal vi? Ikke godt å gjøre seg klok på disse skiltene for vår del der de kunstferdig står skrevet på singalesisk. 

Vi avslutter også denne etappen ved sjøen. 


Utsikten fra balkongen er det ikke noe å si på. Vi oppdager etterhvert at utsikten får veie opp for manglende vann i kranene og i dusjen! Sjarmerende for ei natt, men ikke lengre. 
Det er alltid mye å se fra sykkelen. Her får en heller tam elefant et bad. Den blir skrubbet med kokosnøttskall og det ser ut til at den synes dette er godt. 

Høydepunktene på alle etappene er mennesker vi møter. Her treffer vi et par karer som er på vei opp en del meter til toppen av palmetrær for å skjære ned kokosnøtter. 


Han kutter toppen av nøtta og lar oss drikke. Det er en god tørstedrikk. 

Det tar ikke mange minutter for denne erfarne klatreren å komme seg opp i palma, skjære løs kokosnøtter og kutte toppen klare for servering. 

Vi gir han noen rupi, takker for serveringen og fortsetter videre i disse flotte kulissene. 

Tuk-tuk kan frakte mer enn mennesker. Her er det et par bananpalmer som skal forflyttes. 

Vi hører en lystig melodi og en eldre herre på sykkel kommer til syne. Han selger lodd og vi vil gjerne kjøpe et par lodd i dag også. Han informerer oss om tidspunktet vi kan se vinnertallene på tv, slår på musikken sin igjen og sykler videre med lotteriet sitt. 

Vi nærmer oss hovedstaden Colombo og vi tar et gladelig avbrekk fra hovedveien og leier syklene et lite stykke på stranda. 


Etter fire uker på veiene i Sri Lanka er bussfronten et av motivene vi har sett regelmessig. Bussene er beryktet der de fyker i full fart uansett hva eller hvem som er i veien. 

Trafikken tetner til i en forstad av Colombo. Her er det tuting fra kjøretøy, mennesker som snakker og roper, dufter av ulike typer krydder og selvfølgelig hunder. 

Juletre laget av plastflasker.
Dagens utsikt fra hotellrommet. Det er stor kontrast til alle andre utsikter vi har hatt de siste ukene. Nå har vi bare tre mil igjen av turen, da er vi tilbake i byen Negombo der det hele startet for nesten fire uker siden. 
Da ender vi opp med å sykle omtrent 900 kilometer. Selv om dette er tredje gangen vi sykler i Sri Lanka er det ikke usannsynlig at vi kommer tilbake. Og tilbake. Dette er en perle. Takk før følget!