lørdag 19. november 2016

Langs sørkysten




Etter cirka to uker med fjell og innland har vi nå kommet oss til kysten. Bølgebrus og palmesus klinger fint sammen. Samtidig som det er flott å ha kommet til havet igjen er det nesten litt trist å ha forlatt fjellområdene. Menneskene og naturen vi har opplevd de siste to ukene har vært enestående. 



To fiskegutter på stranda. De står støtt om bølgene slår over. 


Weligama er navnet på en liten plass vi slår oss ned noen dager. Dette skal visst være den beste plassen i Sri Lanka for nybegynnere i surfing. Vi får to instruktører som er veldig tålmodige og som gjør at dette blir en alle tiders opplevelse. Stiv og støl dagen derpå men dette også frister til gjentakelse. 



Av og til blir vi tvunget til å ta pause. Her ved kysten kommer det noen voldsomme regnskurer og det eneste å gjøre da er å parkere syklene og finne tak over hodet. Denne dagen blir vårt ly for regnet hos denne dama og hennes lille kafé. Det regner, regner og regner og vi slår ihjel tiden med Yatzy og en liten matrett de kaller curd and treacle. Det er en slags melkepudding/yoghurt laget av fersk bøffelmelk som de heller honning over. Veldig smakfullt. 


Litt snack langs veien er godt. Mange damer har enkle boder som denne der de blant annet selger maiskolber. Vannet de koker maisen i er krydret og etterlater en veldig god smak på maiskolben. 


Påfugl som strutter med sine fjær!



Pause på strandpromenaden i Matara. 


Det er søndag og singhalesere er på tur på stranda. 




Flere steder langs kysten ser vi stylter ute i sjøen. På disse noe tilsynelatende vaklende styltene sitter fiskere med sine fiskestenger. Imponerende. 


Her kommer vi til hovedstaden Galle i sørprovinsen. Hotellets katt vokter over gjesteboka. 






Galle er en supersjarmerende småby der den gamle delen er omkranset av et fort bygd av nederlenderne på 1600-tallet. Smale gater, hyggelige kaféer, overnattingssteder og butikker. 


Solnedgang fra en av Galles trivelige kaféer. 


Kveldsstemning i Galle.



I morgen er sykkeleventyret vårt i Sri Lanka over. For denne gang... Takknemlig for å ha fått oppleve denne lille øya i det indiske hav. 













onsdag 16. november 2016

Ella til Tissamaharama


God morgen fra Ella!
Vi ankom Ella lenge etter mørkets frembrudd men visste det skulle være fin utsikt fra hotellet. Flott morgen å våkne til. 



Morgenstund i hengekøya. 



De siste etappene har det gått jevnt oppover. Nå snur det. Fra Ella som ligger 1000 meter over havet skal vi nå belønnes med å kose oss med flott fjellnatur i nedoverbakke. Fra Ella starter vi dagen med å suse de første 25 kilometerne med bare unnabakke. Herlig! 





Vi har mange gode grunner for å dra tilbake til Sri Lanka. Én av de er Ella og fjellområdet her. Vi fikk et innblikk i naturen her men har så mye mye mer igjen å utforske og oppleve. Farvel til Sri Lankas flotte fjellområde for denne gang. 



Ved enden av dagens etappe og en del mil sør for Ella er vi nesten kommet oss ut til kysten. De siste par kilometerne kjenner vi noen regndråper og rett etter innsjekk på hotellet åpner himmelen alle sine sluser! Da er det ingenting som er bedre enn å hoppe ut i bassenget! 



Togtur fra Kandy til Ella


Før vi dro til Sri Lanka hadde vi hørt om en storslagen togreise mellom byen Kandy og den lille fjellandsbyen Ella. Denne togreisen ville vi så gjerne oppleve. Var nok litt pessimistiske angående å få billetter fordi vi hadde også lest at siden turen er blitt så populær er det veldig vanskelig å få billetter. I tillegg skulle vi frakte med oss syklene våre... 

Av og til er vi ekstra heldige. Som denne dagen da vi hadde planlagt å ta toget fra Kandy. Vi blir to av de heldige som får gode plasser på toget med panoramautsikt utover dette flotte fjellandskapet. Som en ekstra bonus får syklene også være med på det samme toget. 


Politimannen gjør seg flid med å merke syklene nøye så de kommer til riktig stasjon. 


Ventetid på perrongen. 


Engelskmennene bygde jernbanen i 1867  med hovedformålet å frakte te ned fra teplantasjene oppe i fjellene ned til Colombo ved kysten for så å sende teblader videre med skip rundt i verden. 



Grønt og frodig. 





Kvinner som jobber på en teplantasje.


Togskinnene fungerer også som et slags fortau. Straks toget kjører forbi ser vi mennesker spasere på skinnene som den største selvfølge. 


Skolevei? 



Livlige gutter som vil hilse på. 




Store deler av landskapet mellom Kandy og Ella består av teplantasjer. Enorme åser med tebusker så langt vi kan se. 


Kandy ligger på ca 500 meter over havet og togturen går jevnt oppover helt til den når 1900 meter. Da er tåka kommet og lufta hverken varm eller klam lenger. Vi finner fram litt ekstra tøy og trøster oss med at det vil bli varmere. 




Togtraséen mellom Kandy og Ella er cirka 15 mil. Vi vet at toget går mellom Kandy og Ella går sakte og av en eller annen grunn har vi begge fått for oss at turen tar cirka tre timer. Det er ikke veldig fort for tog å være på 15 mil så det synes vi høres ganske riktig ut. Etterhvert som turen utfolder seg skjønner vi at vårt innbilte tidsskjema på tre timer overhodet ikke stemmer. Seks og en halv time etter avgang fra Kandy er vi framme i Ella. God tid til å nyte naturen. 













Dambulla til Kandy


Vi forlater Dambulla og sikter oss inn mot Sri Lankas gamle hovedstad Kandy. Kandy ligger i fjellområdet i landet og vi funderer litt på om vi skal dele etappen i to på grunn av stigningen i terrenget. 

Når funderingen er over lander vi på å ta alt i én etappe. Planen er en tidlig frokost for så å starte syklingen rett etter. Da skal vi ha god tid til å sykle oppover fjellsidene til Kandy. 


Etter noen kilometer begynner fjelltoppene å titte frem. 


Det er få øde strekninger uansett hvor vi sykler. Her står tuk-tuksjåførene og venter på sine kunder. 




Her er vi godt i gang med stigningen til Kandy. Seks gir på syklene holder ikke og vi må kapitulere fra sykkelsetene. Nå er det bare å belage seg på å rusle i sakte tempo med sykkelen på slep. 



Cirka 500 meter over havet og vi har kommet fram til Kandy!


Vi hadde bestilt overnatting på View 360. Et hotell som ligger på toppen på en av mange høyder rundt Kandy. Navnet holder hva det lover; 360 graders utsikt utover fjellene! 



Herlig bad. 


Når vi er kommet oss på toppen av Kandy lar vi både syklene og lårmusklene få fred og nyter å bli fraktet opp og ned bakkene med tuk-tuk. 


Den eneste planen Anders har i Kandy er å kjøpe seg is. Men ikke hvilken som helst is. Beskrivelsen på Tripadvisor forklarer dette: 

"Cool corner is the best place for ice cream in Asia. Made with so much passion and love. Best ingredients and such a great taste. You need to taste  it to believe it. Highly recommended."

Håpefulle får vi øye på iskremskiltet og snart skal vi få smake på herlighetene. Men hva i alle dager? Døren er stengt!! Da skjønner vi hvilken dag det er. Mandag 14.november er fullmånedag og offentlig fridag i Sri Lanka, noe som betyr at veldig mange butikker og kaféer er stengt. Inkludert asias beste iskremsjappe. Next time...



Rusletur i sentrum av Kandy. En liten innsjø gir ro midt i denne ganske travle byen. 


Bebyggelse i fjellsidene av Kandy.