tirsdag 6. desember 2022

Vietnam 2022, 1.etappe



Endelig er dagen kommet! Vi skal på sykkeltur. Tilbake der vi stoppet i 2020, rett før hele verden gikk i dvale. Tilbake til Vietnam. Dette har vi sett fram til lenge. Lørdag 26.november: Sykkelveskene er allerede tatt ned fra loftet. Nå skal de fylles med det vi av erfaring vet vi trenger på en tur som dette. Vi er ikke interessert i å ta med oss mer enn håndbagasje og da sier det seg vel selv at vi kun har med oss klær og saker vi vet vil bli brukt. Vi har heldigvis ikke bruk for vinterklær på turen vår, noe som forenkler pakkeprosessen vesentlig. Litt undertøy, noen skjørt, shortser, t-skjorter og badetøy så har vi dekket klesbehovet for de neste fire ukene. Noe sykkelverktøy og annet småtteri får vi også plass til. Sykler kjøper vi i Vietnam mens sykkelhjelmer tar vi med oss. Gode sykler er det enkelt å kjøpe der, men lette og luftige sykkelhjelmer er verre å finne. Vi skal tilbakelegge ganske mange kilometer på sykkel så godt utstyr er viktig.
.
Første del av turen går fra vår lokale busstopp i Steinsøysundet på Smøla. Vi er heldige og har noen skjønne små krabater som vil være med og se at bussen kommer. De vet at Jonathan, en god venn av familien, skal kjøre bussen denne ettermiddagen. Det er alltid stas å si hei til supersjåfør Jonathan.


Ankomst Hanoi! Etter en del timer på fly og en liten tur innom Dubai landet vi søndag formiddag i Vietnams hovedstad. Her er det liv og røre fra første stund. Vi sjekker inn på hotellet i den gamle delen av Hanoi og planen er å finne sykkelbutikk så snart som mulig. På hotellet har de sykler vi får låne og så er sykkeljakken i gang. Trafikken har ikke forandret seg siden sist, det er helt sikkert kommet til noen flere mopeder i gatene. Her gjelder regelen å flyte med trafikken så godt vi kan! Stopper vi opp blir det fort kaos Alle tar litt hensyn til alle, og det er utrolig hvor greit det faktisk går. 
Det er mange sosiale møteplasser i Hanoi. De sitter på ulike typer fortauskafeer og drikker te, kaffe eller spiser nudelsuppe.
Med lånte sykler fra hotellet skal vi nå gjøre oss kjent i Hanois gater og streder. 

Fint å være på sykkeltur i Vietnam igjen. Temperaturen ligger på ca 18-19 grader og overskyet så de tynneste sommerklærne får ligge i sykkelveska enn så lenge. Behagelig sykkeltemperatur, da.
Hanoi har sitt eget system på gatene. Hver gate har sin egen nisje. I en av gatene i gamlebyen er det uten tvil «julegata». Her finnes det veldig mye vi egentlig ikke har tenkt på at vi skulle hatt til jul. De innfrir ihvertfall alles  ønsker om hva julepynt angår. Her er det engler, nisser og julekrybbe i skjønn forening med masse farger, lys og juletrær dekorert med tanken «more is more». Julesangen «Stille natt» er en kontrast til Hanois julegate. Hver sin smak, får en vel si=)

Gjensyn med fetter Stig Ove! Vi tre skal sammen ut på dette sykkeleventyret. Vi syklet sammen for tre år siden også så vi tror vi kjenner til de verste nykkene til hverandre. Mulig det har dukket opp noen nye også! 

Etter litt tid på sykkel den første dagen i Hanoi må vi smake på noe av den gode maten de har i denne byen. DDeilige smaker av ferske grønnsaker, urter og diverse sauser og kjøtt. Og nudler, selvfølgelig.

Fortauskafeer er et kjennetegn i Hanoi. Her serveres det mat og drikke fra tidlig morgen og hele dagen.


Stig Ove kommer til hotellet vårt denne morgenen men har ikke spist frokost enda. Vi rusler ut på gata og finner en av de utallige fortauskafeer og får servert nydelig mat. Kafemøblene er cirka halv størrelse av det vi er vant med, noe som er logisk. Vietnamesere er mindre og de får også plass til mange flere på kvadratmeterne på fortausrestaurant.Selv om vi er litt lange nordmenn er det faktisk ganske komfortabelt å sitte på disse minimøblene. 



Vi er innom et par sykkelbutikken før vi finner sykler vi synes har passe pris og passelig for oss. Prisene har økt i Vietnam også, men vi kjøper to sykler og betaler 2600, - pr stk. Det er en øvelse i kommunikasjon når vi ikke har felles språk men Google translate fyller inn viktige kommunikasjonshull og vi klarer å bli enig om både pris og utstyr og hentetidspunkt. Kristine prøver å lære seg noe så enkelt som å si «takk» på vietnamesisk. Det er ikke lett, og av reaksjonen til de lokale er det helt sikkert ikke «takk» som blir sagt.
I en av de smale gatene i gamlebyen passerer toget noen ganger hvert døgn. Denne gata har fått navnet «The train street». I denne gata bor og jobber det folk. Mange har ordnet små kafeer så turister kan sitte og se på mens toget ruller bare noen centimeter forbi. Dette tenker vi å få med oss og vi innbiller oss at toget passerer kl 15. Vi rigger oss til ca kl 14 og tar en kaffe. Det viser seg at toget ikke kommer før kl 20, så vi prøver igjen da. 

«The train street».


Hyggelig sted å sitte. Her drikker vi «eggkaffe», en av Hanois kaffespesialiteter. Det smaker ikke så mye kaffe, men drikken minner om den italienske desserten tiramisu. 
Trivelig liten plass i «The train street». Dette er nok den roligste gaten i Hanoi, for her er det hverken biler eller mopeder som kan kjøre. Kun toget som passerer tre-fire ganger i døgnet. 

Bymiljø i Hanoi.

Vietnam var i sin tid en fransk koloni og de innførte et fiffig skattesystem når det gjaldt boligbygging. Jo bredere bygningen var jo mer skatt måtte de betale. Da sier det seg selv at de aller fleste bygde husene sine veldig smale. Det som ikke ble bygd i bredden ble bygd i høyden. Denne skatteregelen er avskaffet men i Vietnam holder fortsatt mange på tradisjonen å bygge smalt og høyt.
Dør i Hanoi.



Middagen i kveld blir grillling på gata. Nydelig mat, må bare oppleves!
Vi skjønner oss ikke på alt vi får servert og spør servitøren om hva det er. Det er sjelden vare å høre noen her si at de ikke vet men denne karen er ærlig og sier «I don´t know». Men hva gjør vel det? Han serverer oss uansett et måltid som får smaksløkene til å smile bredt.
Litt av hvert på middagsfatet vårt denne kvelden.
Når klokka nærmer seg åtte tusler vi tilbake til «The train street» for å overvære denne kveldens togseanse. Når klokka viser 20.20 tuter det i togpipa og det glir elegant gjennom gata. 

Det kan virke som at det er vanlig å ta middagen på gata. Her er det et yrende liv utover kvelden.




Her kan du se en liten filmsnutt fra dagene våre i Hanoi.
















































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar