mandag 25. desember 2023

Endelig solskinn igjen! Høyt oppi lia til Nuwara Eliya.


Ah!! For en nydelig morgen! Tåke og regn er byttet ut med sol og blå himmel. Vi hadde lite tro på at sykkelklærne kunne bli tørre igjen til dagens etappe men jammen skinner morgensolen så sterkt at både jakker og shortser er tørre innen vi er ferdig med frokosten. 

Vi nyter at morgensola kommer rett inn i hytta vår. 

Vi sover ei natt på dette stedet som heter Waterfall villas. Her var vi for fem år siden også. I dag skal vi sykle knappe tre mil men vi skal opp mange hundre meter, til fjellbyen Nuwara Eliya som ligger på 1800 moh. 

Teplantasjer dominerer landskapet i dette området. Teindustrien er stor i Sri Lanka men fikk seg en knekk i 2021 da styresmaktene plutselig bestemte seg for at kunstgjødsel skulle være forbudt. Et forbud som gjaldt nesten over natta og derfor ingen tid til omstilling. Dette ble det stor politisk uro og mye opptøyer rundt, og det ble etterhvert trukket tilbake. Men for mange ble dette starten på en veldig vanskelig økonomisk situasjon. 

Teplukkere. Det er mest damer som plukker te og dessverre er verken lønna eller arbeidsforholdene noe å skryte av. For å produsere 1 kilo te må de plukke 5000 teblad og det er hardt for hud og fingre og mange får kroniske plager etter år etter år med teplukking. 


Noen bakker blir for bratte for meg, Kristine. Prøver å tråkke på men må innse at det stopper helt opp!

Grønne åssider med tebusker. 

Jordbærhandleren i Sri Lanka! Da vi syklet i dette området for fem år siden, kjøpte vi jordbær på toppen av en lang, bratt og varm bakke. Når vi kommer på toppen av den samme bakken i år ser vi den samme sjappa og det er den samme mannen som fortsatt selger jordbær. Vi finner bildet vi tok i 2018 og joda, det stemmer. Vi kjøper selvfølgelig jordbær i år også, de er søte og gode. 



Et ganske vanlig syn langs veien: en tuk-tuk og et ganske mobilt grønnsaksutsalg. 

Vi ender opp på et lite og trivelig hotell i Nuwara Eliya. I dag er det bare svetten som gjør at vi er våte, første dag på en god stund at vi slipper regnskurer. Vi får se hvor lenge det varer!!

Vi produserer skittentøy jevnlig, og spesielt når det regner og gjørmete vann skvetter rundt oss. Vi skal være her i to netter og da rekker vi å få vaske alt som er skittent. Sykkelshortsen er det plagget som blir mest gjenbrukt men ellers har vi stort sett rene og tørre t-skjorter eller singleter når vi tar fatt på nye etapper. 

Vi spør Tripadvisor hvor vi finner god mat i Nuwara Eliya og da sender reiserådet oss til en bitteliten pizzarestaurant. Utenfra ser bygget ut som et slitent naust og interiøret har nok heller ikke tatt en stor del av budsjettet. Men ekteparet som driver stedet og pizzaen vi får servert gjør dette til en god opplevelse. 

Grand Hotell i Nuwara Eliya er et stort konsept. Hotellet er noen dollar over vår klasse men de har også en kaffebar der vi får servert turens første virkelig gode cappuccino. Små gleder og smaksopplevelser er verdt å ta vare på i minnene. 
Kaffekunst kan de også. 

Vi parkerer sykkelen en hel dag, noe både rygg og rompe applauderer. Kristine unner seg en aldri så liten deilig nakkemassasje også. Det gjør underverker for såre muskler. 

Vi fortsetter trenden med Grand, denne gangen på Grand Thai. Nydelig thaimat. 

To dager i Nuwara Eliya er slutt og vi forlater det høyeste punktet på turen vår. I dag skal vi sykle til Ella, en liten by på 1000 moh. Det betyr at vi skal sykle stort sett nedover, det blir en ny opplevelse!

Vi må fylle på med snacks og drikke. Her er det ikke langt mellom butikkene. 

Flott landskap i dag også. 

Ankomst Ella! 

Vi bor på hotellet «Morning Dew», plassert på toppen av en bratt bakke, noe som gir denne utsikten. 


The nine-arch bridge er en severdighet i Ella. Koloniherrene fra England bygget denne broen i 1921 som en del av det store jernbanenettverket de anla i Sri Lanka. Denne broen er et yndet motiv for fotografer. Det finnes ikke noe metall i broen, den er laget kun av stein, murstein og sement. 
Vi hopper på en tuk-tuk de få kilometerne det tar å komme til broa. Det viser seg at vi er heldige fordi det skal etter planen snart komme et tog over broa. Det er litt ekstra stas. Her er det fritt fram å gå i togskinnene helt til toget kommer. 

Toget tuter og kjører rolig over broa så alle som står med et kamera får knipse noen bilder og ta video av seansen. 

God cappuccino og en kjeks gir stor glede for en kaffeelsker. 

Ella er et sted med mye turister og liv og røre. Fint å ha det sånn av og til også. 

Vi er jo fortsatt i fjella og planen var å holde oss på denne høyden noen dager. Men når morgenen byr på enda mer tykk tåke og regn gjør vi en helomvending og peiler oss raskere ned mot kysten enn planlagt. Vi tror været er bedre der så vi suser ned fjellsida fra Ella og holder kursen rett sør ned mot havet og forhåpentligvis mer blå himmel. 

Apekattene er aldri langt unna. De ser jo så søte ut men en titt på tennene så er de ikke bare søte. 

Fjell og foss er det her også. Fram til cirka 1990 klarte Sri Lanka å dekke landets strømbehov stort sett gjennom vannkraft. Det er en helt annen situasjon nå, med økt strømbehov og dårlig politisk styring. 

Opprinnelig skulle dagens etappe være bare rundt 25 kilometer men siden værutsiktene styrer oss i en annen retning ender vi opp med å sykle 90 kilometer. Da er det fint å høre melodien til brødbilen og få kjøpt seg noen bakevarer. Det er ferske og gode varer. 

Denne kvelden lander vi på turens så langt mest luksuriøse sted: DoubleTree by Hilton! 

Vi får parkere syklene våre på parkeringsplassen. Her blir de godt passet på i natt. 

Med bare boller og vann som mat hele dagen er vi skrubbsultne når vi setter oss ned etter en tur i bassenget og dusj. Det blir to hovedretter hver pluss dessert! Vi får også høre at det går rykte blant ansatte på hotellet om to syklister som er veldig sultne og slitne. 

Etter en veldig god natts søvn og frokost er vi klare for dagens etappe som skal ta oss helt ned til kysten. Og himmelen? Den er blå. 

Her er et par filmsnutter:










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar