lørdag 9. desember 2023

Etappe 2 og 3


6.desember, klokka er 7.30 og frokosten står klar. Første etappen gikk fra kystbyen Negombo til et lite sted som vi ikke vet navnet på men hvor vi fant et hyggelig overnattingssted. I dag skal vi sykle ca 45 kilometer til Pinnawala, videre østover inn i landet. 

Det er fint å starte ganske tidlig for temperaturen hopper fort opp til 30 grader. Accu weather melder overskyet hver dag men skyene ser vi ikke mye til. 

Vi er langt fra alene på sykkel i Sri Lanka. Sykkelen er et vanlig framkomstmiddel for mange. Vi og de hilser «good morning» og en og annen sykler sammen med oss et stykke. Vi treffer denne mannen som skal sykle til nærmeste by, 10 kilometer unna. Vi sykler i shorts og våre letteste t-skjorter og det er fortsatt veldig varmt mens vår sykkelkamerat sykler uanstrengt i silkeskjorte og pressede finbukser! 

Ganske typisk trafikkbilde i Sri Lanka: småboder med frukt, grønnsaker og alt mulig annet, tuk-tuk, scooter, mennesker og palmetrær. 

Frukt og grønt er ikke mangelvare her. Små butikker og boder finnes stort sett alle steder. Vi lurer litt på om de får solgt alle varene sine. 
Med god hjelp fra Google maps er det enkelt å finne de små og rolige veiene gjennom den flotte naturen her. Her treffer vi enda en trivelig syklist som slår av en prat. Han er på vei til dattera si litt lenger borti nabolaget og der blir vi invitert inn på te. Te er perfekt nå siden det nærmer seg lunsjtid. 

Utrolig hyggelig å bli invitert på te hos denne familien.  De serverer oss også noe som heter stringhoppers. Det er en lokal rett laget av nudler og en smakfull krydderblanding. De ser vi er svette og slitne og vil gi oss vann også, men siden de tar vannet fra egen brønn tar vi ikke sjansen. Det er mye spennende mat og drikke å prøve her men når det kommer til vann er det tryggest at vi oss til vann kjøpt på flasker. 

Risproduksjon er den viktigste økonomiske aktiviteten for bøndene i Sri Lanka og disse irrgrønne rismarkene lyser opp i landskapet. Dette er ei frodig øy med tropisk klima året rundt og ganske mye regn, så det er nok perfekt klima for risproduksjon. 

Ris klare for høsting. 

Noen lufter hunden andre lufter elefanten. Denne karen er 35 år gammel og har kanskje vært passet på siden han var liten. Vi er på et sted som heter Pinnawala og her har de et stort område hvor de tar vare på foreldreløse babyelefanter og elefanter som av ulike årsaker er skadet. 

Klokka 16 hver dag kommer en gruppe på ca 40 elefanter fra elva og krysser hovedveien for å komme inn på området sitt. Et par konstabler står langs veien og stopper trafikken og ser til at flokken med elefanter får rusle over i fred og ro. 

Her slår vi oss til ro denne kvelden, det ble rundt 45 kilometer i dag. Det får holde i et kupert terreng og tropisk klima. 
Fargene fra solnedgangen bryter gjennom som et naturlig fyrverkeri litt før seks og klokka seks er det helt mørkt. 
Vi får en del spørsmål om hva vi har med oss på disse sykkelturene våre. Engangshansker er én av de nyttige tingene vi pakker i sykkelveska. De kommer godt med når sykkelkjede må justeres eller andre småting på sykkelen må fikses. 

Vi drikker mye vann når vi sykler og passer på at vi aldri går tom. I tillegg prøver vi å legge inn korte drikkepauser hver time der vi stopper ved en av de mange småbutikkene og kjøper kald juice eller sjokolademelk. Det er lett å gå tom for energi i varmen.

For en som er veldig glad i blomster er det en opplevelse å se alt som vokser på denne frodige øya. Det er mange fine private hager men det vokser like mye flotte blomster og planter i veikantene også. 
Store flotte solhatter under suset av palmeblader. 
Det er umulig å ikke bli betatt av alt som vokser langs veikanten. 

Nok en drikkepause, og et vanlig syn langs veien: naboer som møtes ved lokalbutikken og hunden som passer på. Det er nok ingen som vet hvor mange hunder som finnes i dette landet, og det er slett ikke alle som er fine å se på. Mange har også hatt et ublidt møte med trafikken og ender opp med å halte seg gjennom tilværelsen. 

Vi treffer folk stort sett overalt, enter på sykkel, moped eller til fots. De hilser og spør gjerne hvor vi skal. Det er ikke alltid vi har svaret på hvor vi skal, vi bare sykler. Stedsnavn i Sri Lanka er dessuten ikke helt enkle å lære seg. Her er noen eksempler: Bambaragaswewa, Rallagerotawewa, Agunukolapelessa. Du skjønner mønsteret. 
Fine skolejenter i uniformene sine. Alle skolebarn bruker uniform, dette er kanskje noe som kommer fra den tiden Sri Lanka var britisk koloni? 
Dagens etappe ender i Pallekendawala, et sted langt utenom allfarvei men som heldigvis har et sted der vi kan overnatte. Det er en slags privat villa og de har tre rom å leie ut. Vi får igjen servert deilig Sri lankamat.  

Her kan du se en video:








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar