torsdag 28. desember 2023

Galle og Hikkaduwa


Vi sjekker inn på gjestehuset og tar oss en runde i Galles mange smale, sjarmerende gater. Sola steker så vi setter oss ned på en kafè i skyggen, bestiller cappuccino og pasjonsfruktpai (aldeles nydelig!!) og tar fram feriespillet vårt. 



Galle er en by med fine kaféer, restauranter, gallerier og mye annet som er verdt å bruke en ettermiddag og kveld på. Gamle, stilige biler finnes der også. 

Et enkelt men trivelig gjestehus. Luftig og svalt med balkong til rommet og takterrasse på toppen. 

Galle er verdt en god stopp på grunn av den spesielle atmosfæren man finner her. Gatene er smale og de fleste er brolagte. Det har nok ikke alltid vært idyll her. Da portugiserne regjerte i Sri Lanka på 1500-tallet var Galle brukt som fengselsområde for singalesere som motsatte seg koloniherrene. Mye har forandret seg på noen hundre år og både nederlendere og briter har rukket å styre denne flotte øya. Sri Lanka ble selvstendig i 1948.

I dag er det ikke noe som minner om fengsel i Galle, her er det bare trivelig å rusle rundt. Av bredden på gatene skulle vi tro det er gågater men neida, her er det både mopeder, selvfølgelig tuk-tuker og til og med biler som snirkler seg gjennom gatene. Vi synes utvilsomt det passer best med sykler i denne byen!

Gatene er rene og pene og små og store krukker med eksotiske planter pynter opp.

Her er det noen som har pyntet til jul.

Glade farger. 
Solnedgang i Galle. 
Fortsetter med noen historiske fakta for den interesserte: 
Fyrtårnet i Galle var det første fyrtårnet i Sri Lanka som ble bygget på land. Det ble først bygget i 1848, brant ned i 1934 og bygget opp igjen. 

Roti er en favoritt for mange i Sri Lanka. Det er en type lefse som spises sammen med ulike typer curryer.  
Her overnatter vi i Galle. Vi er heldige som får rom, det er stor pågang nå i julehøytiden. Det er mange som har juleferie og det er høysesong for overnattingsstedene. 

Morgen i Galle. 

Frokost på takterrassen. Det begynner å gå mot slutten av sykkelturen vår og driveren av dette vertshuset er interessert i å kjøpe syklene våre. Vi tar ikke noen overpris, syklene har forlengst gitt oss mer verdi i opplevelser enn det vi betalte i kroner og ører. 

Vi stopper opp og hilser på mor og datter. Det er lett å komme i kontakt med singalesere når vi kommer på sykkel. Det blir som oftest «how are you?» og «what’s your name?». Vi får nesten alltid spørsmålet «where are you going?». Noen spør nok fordi de tror vi er på ville veier. Og det er jo ikke alltid vi vet helt hvor vi skal. 

Når vi velger gåmann på Google maps vet vi aldri hvordan type vei den sender oss på. Her kommer vi til en sti som tar oss gjennom det vi føler er et jungelområde. 

Frodig og grønt, fint beite for kua.



Klesvasken til tørk i palmeskogen. 
Husfasade med mange krukker og planter. De er veldig flinke til å pynte opp med blomster og busker av alle slag. 

Vi nærmer oss Hikkaduwa og sykler forbi en fargerik båthavn. Her er det dekorerte båter i alle regnbuens farger. 
En båt som kommer inn og skal på plass. 

Vi rekker en tur på stranda etter etappen i dag også. 

Det blir en utrolig flott solnedgang i Hikkaduwa denne kvelden. 










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar