lørdag 11. januar 2020

Hué- keiserens by


Vi befinner oss i byen Hué og blir nok her et par dager. Siste stopp for Stig Ove før han drar hjem. 

I dag parkerer vi våre egne sykler og betaler noen hundretusen dong for å være sykkelpassasjerer. Vi får hver vår sjåfør som skal sykle rundt på oss og vise oss gamlebyen i Hué. 

Hué var en gang hovedstaden i Vietnam og keiseren hadde sitt sete her. Keiser Bao Dai holdt til her fram til han abdiserte i 1945. Da tok den kommunistiske regjeringen over og hadde hovedsete i Hanoi. 

Vi savner ikke våre egne sykler i dag, finfint å la de eldre herrene vise oss rundt i dag. De foreslår mange steder vi kan gå av syklene for å se på museer og lignende men vi takker nei, vi nyter å bare sitte rolig! 

Vi tar en rusletur i det innerste av keiserområdet men ellers nyter vi sykkelturen vi avslutter etter cirka en og en halv time. Mye av gamlebyen ble bombet og ødelagt under Vietnamkrigen og det tok lang tid før bygningene ble restaurert. I 1993 kom mange av de gamle monumentene på UNESCOs verdensarvliste og er nå godt bevart. 
Bygate i Hué. 

I de små gatene i gamlebyen i Hué er sykkel det beste framkomstmiddelet. Et lite bagasjebrettet kan bære så mangt.

Parfymeelven renner gjennom Hué. Denne elven har visst fått navnet sitt etter de mange duftende busker som vokser langs elven. De duftende buskene fikk nok boltre seg mer uforstyrret før forsøplingen i elvene begynte å kreve sin plass. Men elven bærer altså fortsatt det innbydende navnet.

I Vietnam er det mange byportaler. Dette er en av portalene til keiserens område og det er ikke spart på hverken gull eller glitter! 

En av de mange koselige kafeene og restaurantene i Hué. På turistplassene er det mye å velge i, i stor kontrast til de mindre ukjente stedene vi også har vært innom.

Ikke bare i Hoi An de er glad i lykter. 

Dette er et ganske typisk gatebilde i Vietnam. Scootere som dominerer gatebildet og ei dame sittende på fortauet med grønnsaksbutikken sin. En vandrende turist ved navn Anders sees også. 

Små boder og markeder hører naturlig med. Her er det noe nyttig og mye annet å få kjøpt! 

Tre gode venner sammen på sykkeltur i tre uker. Nå drar Stig Ove hjem og vi er veldig glade for alle opplevelser og morsomme situasjoner vi har hatt sammen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar